Geschiedenis

Hoe is het allemaal begonnen

Toen begin 1923, bij gelegenheid van de eerste Heilige Mis van plaatsgenoot Th.Hoekstra, door een aantal mannen en jongens een toneelstukje werd ingestudeerd, had de uitvoering daarvan zo’n succes dat de roep ontstond om een echte toneelvereniging op te richten. Aldus gebeurde en ter ere van pater Hoekstra, die de kloosternaam Theodulfus droeg, werd de naam St. Theodulfus gekozen voor deze vereniging.

Viering van het 5-jarig bestaan
Viering van het 5-jarig bestaan

Uiteraard mochten alleen mannen en jongens van onbesproken gedrag en woonachtig in Oude Wetering lid worden en stond de vereniging onder toezicht van de pastoor.
Tot mei 1942 werden 2 keer per jaar toneelstukken (en ja, ook alle damesrollen) door de heren met veel enthousiasme op de planken gezet. Afwisselend in Café Klein en in het Wapen van Alkemade, waar vóór elke uitvoeringsavond eerst nog een podium in de zaal gebouwd moest worden.
Na 1942 waren er gedurende een aantal jaren geen toneelactiviteiten omdat bestuur en leden er niets voor voelden om zich aan te sluiten bij de Duitse “Kulturkammer”, waar iedere culturele vereniging zich verplicht voor moest inschrijven.

Na de oorlog

In het najaar van 1945 kon er weer gespeeld worden en zowaar, na toestemming van de geestelijk adviseur, mochten er nu ook dames meedoen en lid worden van de vereniging.
Door de tijd hebben heeft de vereniging veel leuke toneeluitvoeringen ten tonele gebracht die of tranen van het lachen of tranen van medeleven bij het publiek naar boven brachten. Tot in je jaren tachtig verdeeld over twee toneelstukken op één avond. We begonnen dan met een eenakter waarin de nieuwe talenten konden spelen en langzaam hun talent konden ontwikkelen gevolgd door een twee- of drie acter waar de ‘gevestigde’ namen van de verenging optraden. Maar naast toneelspelen liepen we af en toe ook tegen iets anders aan. Zo werd de vereniging midden jaren ‘70 gevraagd te figureren in een tv-serie, wat we als vereniging natuurlijk erg spannend vonden.

Mexico Mexico 1993
Mexico Mexico 1993

Een mooi hoogtepunt was de musical bij gelegenheid van het 70 jarig jubileum in 1993. “Mexico Mexico” was een grote productie waaraan, naast alle eigen leden als speler of figurant, ook diverse zang-, dans- en muziekverenigingen meededen.
Maar ook zijn er spelers die hun eigen stukken geschreven, geregisseerd en gespeeld hebben, werken we graag samen met andere verenigingen in de regio en doen we graag mee met bijzondere projecten zoals “De nacht van Pancratius”, de Uitkaik of de braderie in Oude Wetering.

Wat spelen we allemaal

Door de jaren heen zijn er vele verschillende genres gespeeld. Kluchten, blijspelen, drama’s en   thrillers. Voor de spelers is juist die afwisseling erg uitdagend, maar ons eigen Theodulfus publiek geeft toch vaker de voorkeur aan een blijspel of een klucht. Ook werd er meegedaan met braderieën, eenakterfestivals, de bloemencorso, straattoneel en schminken op braderieën.

Sinds 1998 is er een veelbelovende jeugdafdeling die één keer per jaar een
eigen uitvoering heeft. Vele jongeren zijn al succesvol doorgestroomd naar de “volwassenen”. De vereniging telt nu ruim 75 leden waarvan een aantal vooral actief is bij de regie, souffleur, décor, techniek, aankleding, grime en wat er verder allemaal voor komt kijken om per jaar 1 jeugduitvoering  en 2 volwassenenuitvoeringen te realiseren.
In de afgelopen 90 jaar zijn dat 72 eenakters, 180 toneelstukken en 18 jeugdstukken geweest.
In 1973 werd, na 50 jaren in Oude Wetering, naar de Alkeburcht in Roelofarendsveen verhuisd en in 2013, na 40 jaren zijn  we bijna terug naar de oude roots en wordt de toneelzaal van het Bonaventuracollege onze nieuwe locatie, net op het randje van Oude Wetering.

We zien u graag bij onze uitvoeringen. Volg ons op facebook of hou deze website in de gaten